GSC

GSC historie

  GSC Den Haag 1931 - 1995

 

De oorspronkelijke oprichting van G.S.C.

De naam G.A. van Veeren staat met gouden letters geschreven in het historische boek van voetbalvereniging G.S.C. Hij was immers op 12 augustus 1931 de initiatienemer van de club, waartoe hij zich wendde tot enkele acteurs van de Koninklijke Schouwburg. Vijf van deze acteurs, Henk van Buuren, Jan Kelling, Wim van Duijn, Bert van der Linden en Willy Ruys, besloten uiteindelijk om wekelijks in clubverband te gaan voetballen. Acteur Willy Ruys genoot later nog landelijke bekendheid in zijn creatie als "Dikke deur" in de populaire televisieserie Pipo de Clown. Een nieuwe voetbalvereniging werd zodoende opgericht en ingeschreven met de toepasselijke naam "Speeltoneel"

Op verzoek van de toenmalige Bedrijfvoetbal Bond werd de naam "Speeltoneel" gewijzigd in S.S.C. (Speeltoneel Sport Combinatie). Echter reeds in 1933 besloot men deze naam weer te veranderen in "Arsenal"

De jaren dertig waren economisch slechte jaren en al snel bleek dat "Arsenal" veel moeite had om het hoofd boven water te houden. Bovendien werd het steeds moeilijker om een elftal op de been te brengen omdat de acteurs meestal zondags "op de planken" stonden.

Op 1 september 1935 werd dit probleem in één klap opgelost toen er een fusie werd aangegaan met voetbalvereniging Scala. Nu ging de nieuwe fusieclub verder onder de naam S.A.C. (Scala Arsenal Combinatie).

S.S.C. voetbalde vanaf 1931 aan de Hoek van Hollandlaan te Kijkduin maar na de fusie met Scala vond S.A.C. een terrein aan de Voorburgse Loolaan. Het kas-saldo van S.A.C. bedroeg slechts f.8,20, op de bank stond maar f.1,40 en de waarde van de inventaris bedroeg f.70,=

 De werkelijke oprichting van G.S.C.

De oorlogsjaren waren funest voor vele voetbalverenigingen. Ook S.A.C. had het erg moeilijk en men ging wederom op zoek naar een fusiepartner. In café "Stuiver" aan het Cromvlietplein werd in oktober 1943 het samengaan met G.Z.B. (Geel Zwart Boys) beklonken. Ditmaal ging de club verder onder de naam G.S.C. (Geel Zwart Boys/Scala Arsenal Combinatie) maar omdat deze afkorting een weinig functionele naam bleek werd de afkorting veranderd in 's-Gravenhaagse Sport Club.

Een enorme schok ging er door de vereniging heen toen bekend werd dat voorzitter Henk Verdonk, vanwege zijn werkzaamheden in het verzet, in maart 1945 door de Duitsers was gefusilleerd.

>

Later hier meer over G.S.C.....

>
>
>
>
>
>

G.S.C. speelde in de jaren tachtig / negentig haar thuiswedstrijden aan de Erasmusweg tegenover de Zwaardvegersgaarde.

Van voetbalvereniging GSC hebben we verder helaas nog geen historie en foto's kunnen achterhalen. Kunt u ons hiermee helpen mail dan aub naarhaagse.voetbalhistorie@gmail.com

 

 Palmares GSC Kampioenschappen

1936-1937 3e klasse B HVB
1937-1938 2e klasse G HVB
1949-1950 2e klasse A HVB
1961-1962 2e klasse B HVB
1973-1974 1e klasse A HVB
1992-1993 1e klasse A HVB

 

Parade der voorzitters bij GSC

1931-???? ??
????-???? ??
????-???? ??
????-???? ??
????-1995 ??

 

Parade der trainers bij GSC

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 ?
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 ?
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 ?
1973-1974 ?
1974-1975 ?
1975-1976 ?
1976-1977 ?
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 ?
1980-1981 ?
1981-1982 Jacques Prins
1982-1983 Jacques Prins
1983-1984 Jacques Prins
1984-1985 Jacques Prins
1985-1986 Jan de Pauw
1986-1987 ?
1987-1988 ?
1988-1989 ?
1989-1990 Paul Kouterik
1990-1991 ?
1991-1992 ?
1992-1993 Ton Timmers
1993-1994 Ton Timmers
1994-1995 Puck Hofland

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!