ESDO

ESDO Den Haag 1915-1995

De oprichting van ESDO

De oprichting van ESDO vond plaats in april 1915. De gebroeders Frans en Jacobus Bandsma besloten om een voetbalclub op te richten genaamd SDO (Samenspel Doet Overwinnen). Bij toetreding tot de voetbalbond bleek echter dat er al een voetbalclub onder deze naam stond ingeschreven en zodoende werd besloten om de naam te veranderen in ESDO (Eendrachtig Samenspel Doet Overwinnen).

Er werd gestart in de laagste afdeling (3e klasse Haagsche Voetbalbond).

ESDO had een terrein aangewezen gekregen bij de Segbroeklaan waar nu zegmaar het Rode Kruis ziekenhuis is gelegen. De meeste clubleden kwamen uit de buurt van de Vaillantlaan.

 

1920 Samensmelting

In 1920 zocht het wild voetbal spelende V.C.M. (Voetbal Club Mercurius) contact met ESDO op om zo in een officieel competitieverband binnen de bond te spelen. Twee zeer bekende spelers uit die periode waren stopper Tinus Toepoel en rechtsbuiten Peter van Kampen (later ere voorzitter)

 

1925 Eerste echte kleedtent

Omkleden in sporttenue moest op ons eerder genoemde terrein in een hokje plaats vinden zonder waterleiding. Wassen werd beperkt tot het dopen van de voeten in een sloot achter het terrein.

Tenslotte werd een bedrag van f.200,= uitgetrokken voor de bouw van een echt kleedhok van zes bij zes meter opgedeeld in 2 kleedkamers. Bovendien zat er een wasgootsteen in die was aangesloten op een waterpomp die met de hand bediend moest worden.

Het ESDO-clublied op de melodie van “De schutters van Amsterdam”

 

1926 Nieuw terreincomplex

Wegens andere bestemmingsplannen van het terrein werd ESDO genoodzaakt uit te kijken naar een ander terreinencomplex. Die vond men uiteindelijk aan het einde van de Bezuidenhoutseweg bij boer Overgauw van de boerderij Zuidwerf. Boerengrasland moest worden omgetoverd tot speelveld, een praktische onmogelijke opgave maar Eendrachtig Samenspel Deed Overwinnen en werden inderdaad wonderen verricht. Kleedruimtes hadden we niet meer maar er mocht bij boer Overgauw omgekleed worden. Wel liep de spoorlijn Den Haag – Scheveningen vlak langs het veld maar de voorschriften waren toen nog vrij soepel.

 

1928 Opnieuw verhuizen

Door de steeds verder oprukkende woningbouw in de wijk Mariahoeve moest ESDO uiteindelijk opnieuw uitzien naar andere speelvelden die tenslotte gevonden werden aan de Buurtweg te Wassenaar op het landgoed van de familie Jochems. Dit prachtige terrein was omringd door dicht geboomte en er stond zelfs een kleedtent.

 

1930 De succesvolle jaren ‘30

Begin 1932 kon ESDO naar een nog betere behuizing overgaan op het landgoed van Baronesse Van Brienen aan de Waalsdorperlaan. De financiële positie van de club was dermate gunstig dat de club zelfs kon overgaan tot de bouw van een riant clubhuis met vier moderne kleedkamers, een scheidsrechter kleedkamer, toiletten, kantine, bar en alles voorzien van gas, licht en water.

Harry de Caluwe, één van ESDO’s beste spelers uit die tijd kreeg het beheer over de fraaie kantine en nam de verzorging van het complex op zich.

Sportief ging het ESDO ook met de wind mee. In 1939 werd het eerste elftal kampioen van de HVB en promoveerde zodoende voor het eerst in het bestaan naar de KNVB.

ESDO 1 kampioen seizoen 1939-1940 
Spelers voorste rij: Harry de Caluwé, Co Buis, Karel Kaffa, B. Brune en Han Vugt 
Spelers 2e rij: Arie Brandwijk, ? Lem, W.v.d.Kroft, P.van Kampen, Joop Buchlie en Ko v.d.Ijsel.”

 

1940 De oorlogsjaren

Het uitbreken van de oorlog bracht voor nagenoeg alle Haagse clubs veel ellende en narigheid maar in het bijzonder voor ESDO.

Vooralsnog breidde het ledental zich nog even uit doordat voetbalvereniging A.G.C. wegens moeilijkheden met de bezetter opname zocht bij ESDO.
In 1943 viel het schitterende complex van ESDO ten prooi aan de bunkerbouw van de Duitsers en daarmee werd ESDO een harde slag toegebracht.
Voetbalvereniging Oranje Blauw reikte de helpende hand en zodoende had ESDO weer onderdak.

Voordat ESDO uit Wassenaar was vertrokken had men met man en macht de hele kantine netjes uit elkaar gehaald en opgeslagen in een grote bergruimte in het Bezuidenhout. Echter na het verschrikkelijke bombardement van de Engelsen op Bezuidenhout werd ook deze opslagplaats gebombardeerd.

 

1945 Helemaal opnieuw beginnen

Bij terugkeer op onze oude velden kwamen de leden van ESDO in 1945 een enorme puinhoop tegen. Het voormalige terrein stond vol met bunkers en de Duitsers hadden ook een tankgracht aangelegd zodat er van een speelveld geen sprake meer was. In deze periode zwierf ESDO van hot naar haar.

 

De jaren 1950 t/m 1959

In 1949 kreeg ESDO ineens een bericht dat men moest verdwijnen van het terrein. Dit werd aangevochten bij de KNVB en met dank aan bondsofficial Willem Burgwal kon ESDO blijven spelen aan de Waalsdorperlaan.

Met man en macht werd het hele terrein voor de zoveelste keer opgeknapt. Met minimale middelen werd er voor 200 gulden een houten keet opgekocht en een soort grote legertruck van de Duitsers (genaamd “vliegtuigongeluk”) werd als kantine gebruikt.

 

In het seizoen 1959-1960 zag ESDO een grote wens in vervulling gaan want het eerste elftal, o.l.v. trainer Toon Wieser en elftalleider J.v.Vught, werd kampioen van de 1e Klasse HVB

Geheel belangenloos hadden Toon Wieser en J.v.Vught, beiden overigens oud eerste-elftalspelers van ESDO, zich ingezet om hun vereniging te brengen waar ze thuis hoorde.

ESDO 1 seizoen 1959-1960. Staand v.l.n.r. Manus Toepoel, Jan Toepoel, Maarten van Oort, Willem Zuurland, Tinus van Wijngaarden, Kees Weber, Jan Ponsen, Tom Wieser, Bertus Sluis en Peter van Kampen. Zittend Daan van Ettinger, Kees Prins, Geer Ridderhof, Ben Eikelhof, Jan Hoogenband en Bram van Ettinger.

 

De jaren 1960 t/m 1969

In de jaren 60 wist voorzitter van Kampen samen met bouwvoorman Leen Smit een aantal directieketen op de kop te tikken en dit was weer een stap dichter richting een nieuw clubgebouw.

Door de firma Hubers werd tegen een gering bedrag een toegangshek tot het terrein geleverd (citaat Rob Pronk: dit hek staat er anno 2008 nog steeds!).

Voorzitter Peter van Kampen gaf in 1969 na een zittingsperiode van maar liefst 32 jaar de hamer over aan Nico Regeer. In dat zelfde jaar kreeg ESDO een grote subsidie van de N.S.F. en de gemeente voor de bouw van een geheel nieuw clubhuis en kleedkamers.

 

De jaren 1970 t/m 1979

Onder de bekwame leiding van Bram van Ettinger, bijgestaan door een met hem bevriende architect werd er met de bouw gestart.In 1972 vond de feestelijke opening plaats van het nieuwe clubgebouw door de Haagse wethouder van sport dhr.Vink.

Het in 1972 geopende clubgebouw aan de Waalsdorperlaan, dat er nu anno 2010 nog steeds staat.

ESDO 1 seizoen 1971-1972, kampioen 4e klasse C

Staand v.l.n.r. Peter van Kampen, Theo Godschalk, Karel Zwarts, Wim Vink, Hans Jansen, Jan Lobel, Jacob Brik, Loek Hinsen, Jan Toepoel en Bram Ettinger. Zittend v.l.n.r; Nico de Groot, Paul Simonis, Hans Hillebregt, David van Viersen, Wim Kuiper, Jaap Klein en Kees de Pagter.
Speciale dank aan Willem Wezenaar.  

 

1972-1995

Na het kampioenschap in de 4e klasse in 1972 volgde een periode met sterk wisselende sportieve resultaten. Promoties en degradaties volgen elkaar in snel tempo op. In 1975 was er een degradatie naar de 4e klasse, in 1978 een degradatie naar de Hoofdklasse HVB, in 1981 een degradatie naar de 1e klasse HVB, in 1985 promotie naar de Hoofdklasse HVB, in 1989 weer degradatie naar de 1e klasse HVB . Hierna was er een opleving met promoties in 1991 naar de Hoofdklasse  HVB en in 1992 naar de 4e klasse van de KNVB, bevochten in een nacompetitie met DUNO en Oranjeplein.  Een jaar later was er weer een degradatie naar de Hoofdklasse HVB , waarin nog twee seizoenen werd gespeeld.

 

In de seizoenen 1982/1983 t/m 1985/1986 had ESDO inwoning van Wit Blauw, dat uit Leidschendam was verjaagd. De jeugd van beide verenigingen kwam uit onder de naam ESDO/Wit Blauw, de senioren kwamen onder hun eigen naam uit.  Een voorgestelde fusie  tussen beide verenigingen in september 1983 ging niet door omdat de ESDO-leden tegen stemden.

 

In 1995 werd  ESDO toch tot een fusie gedwongen en wel met GSC.

 

Terreinen waar ESDO heeft gespeeld:
?
Waalsdorperlaan t/o Renbaan Duindigt te Wassenaar
?
 

Palmares ESDO (Zondag)
Kampioenschappen

1925-1926 2e klasse B HVB
1933-1934 2e klasse A HVB
1938-1939 1e klasse B HVB
1939-1940 klasse K (noodcompetitie)
1949-1950 1e klasse C HVB *
1959-1960 1e klasse A HVB
1964-1965 4e Klasse D 
1971-1972 4e Klasse C 
1984-1985 1e klasse A HVB 
1990-1991 1e klasse A HVB

* = geen promotie 
Andere prestaties
1991-1992 Winnaar nacompetitie Hoofdklasse HVB, promotie naar 4e Klasse KNVB
2009-2010 4e Klasse C   

 

Parade der voorzitters bij ESDO
1915- ???? Frans Bandsma
???? - ???? ?
???? - ???? ??
1937-1969 Peter van Kampen
1969-1974 Nico Regeer
???? - ???? ?
???? - ???? ?
???? -1990  Piet Gordeau
1990- ???? Nico Regeer
????-1995 ??

2006-heden Hassan Amhayi

 

Parade der trainers bij ESDO

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 Ton Wieser
1965-1966 ?
1966-1967 ?
1967-1968 ?
1968-1969 ?
1969-1970 Ton Wieser
1970-1971 ?
1971-1972 Theo Godschalk
1972-1973 ?
1973-1974 ? / Jan Ponsen (a.i.)
1974-1975 ?
1975-1976 ?
1976-1977 ?
1977-1978 John Rietveld
1978-1979 ?
1979-1980 ?
1980-1981 ?
1981-1982 ?
1982-1983 Wim IJzendoorn
1983-1984 John de Wolf
1984-1985 John de Wolf
1985-1986 John de Wolf
1986-1987 John de Wolf
1987-1988 John de Wolf
1988-1989 John de Wolf
1989-1990 John de Wolf
1990-1991 John de Wolf
1991-1992 John de Wolf
1992-1993 John de Wolf
1993-1994 Albert van der Dussen / Puck Hofland (a.i.)
1994-1995 Albert van der Dussen

1995-1996 ?
1996-1997 ?
1997-1998 ?
1998-1999 ?
1999-2000 ?
2000-2001 ?
2001-2002 ?
2002-2003 ?
2003 2004 ?
2004-2005 ?

 

Erevoorzitter(s) ESDO:

Peter van Kampen, ?

Ereleden ESDO:

Wie heeft nog meer informatie of foto's ?

bron o.a.: http://www.dehaagsevoetbalhistorie.nl

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!